top of page
 • Foto van schrijverTimothy De Ridder

Hoe kan je als fotograaf je dagen productiever invullen?

"Bezig zijn" wordt in onze cultuur overgewaardeerd en verheerlijkt, omdat we denken dat drukte gelijk staat aan hard werken. En als creatieve ondernemers lijkt het voor fotografen alsof er nooit genoeg uren in een dag zijn. Van het bijhouden van klantcommunicatie tot het onderhouden van sociale media, onze to-do-lijsten worden elke dag langer. Maar doelloos bezig zijn zal uiteindelijk leiden tot uitputting in plaats van het succes waar je naar verlangt.


Hoe kan je als fotograaf je dagen productiever invullen? Fotograaf productiviteit.

Het is tijd om je mindset te veranderen.

In plaats van tijd te verspillen aan taken met weinig waarde, verschuif je focus naar de taken waar je de grootste impact mee kan creëren.

Je hoeft NIET alles zelf te doen. Laat de oude, vertrouwde manier van werken los en zoek nieuwe manieren om je processen te vereenvoudigen en te stroomlijnen. De eerste stap om productiever te worden, is bepalen welke taken weinig waarde hebben ten opzichte van hoge waarde, evenals hun eindwaarde in euro's.


Bijvoorbeeld:

Taak met lage waarde:

Het ontwerpen van een trouwalbum dat al is betaald.

Taak met hoge waarde:

Meer albums verkopen door ze te promoten via Instagram en je website.

Toekenning van een dollarwaarde: Als je een online-assistent het trouwalbum van je klant in een uur kan laten ontwerpen en je ze €40 per uur betaalt, dan is die taak slechts €40 waard.


Je kunt ook de impact/inspanningsmatrix gebruiken om je taken prioriteit te geven.


Bijvoorbeeld:

Hoe kan je als fotograaf je dagen productiever invullen?
 • Hoge impact + Lage inspanning = Taken die je nu kunt doen (bijv. het opzetten van een advertentiecampagne)

 • Hoge impact + Hoge inspanning = Plan deze taken in je agenda (bijv. het creëren van een nieuwe leadmagneet)

 • Lage impact + Lage inspanning = Taken om je vrije tijd te vullen (bijv. het plannen van enkele berichten op sociale media)

 • Lage impact + Hoge inspanning = Elimineer deze taken (bijv. cold calling van potentiële klanten)

Hier is een praktische uitdaging voor jou:

 1. Schrijf een lijst met dagelijkse taken die je in je bedrijf doet.

 2. Ken aan elke taak een effectieve waarde toe.

 3. Scheid de taken met hoge waarde van de taken met lage waarde.

 4. Geef prioriteit aan de taken met impact en besteed de taken met lage waarde uit als dat kan, of zoek software dat je workflow kan versnellen.

Werk slimmer en harder voor korte periodes om het risico op burn-out te vermijden.

Wees niet 'druk' of dwing jezelf niet om een ​​9-5 dag te werken, alleen maar omwille van het werken. Schrijf voordat je elke dag begint een lijst met taken die moeten worden voltooid. Of het nu 2 uur of 6 uur duurt om de lijst af te maken, als je klaar bent, BEN je klaar voor de dag. Maak een wandeling en geniet van wat frisse lucht, of doe iets waar je blij van wordt.


De weg naar meer productiviteit begint ook met een duidelijk einddoel hebben. Door vooraf een beetje tijd te besteden om de snelste route naar je bestemming te bepalen, bespaar je een enorme hoeveelheid tijd gedurende de hele reis. En met de tijd die je hebt, focus je op het maken van EEN IMPACT!


Gebruik de 80/20-regel:

Fotografie workshops volgen om de productiviteit te verhogen

80% van je resultaat (beloning) komt voort uit 20% van je werk (inspanning).


Door de 80/20-regel te gebruiken, kun je jezelf sneller en dichter naar je einddoel verplaatsen.


Hetzelfde concept is ook van toepassing op je klanten - 20% van je klanten (droomklanten) zal 80% van je inkomen uitmaken. Zij zijn degenen die je tijd niet verspillen, meer uitgeven en reclame maken voor jouw bedrijf. Zeg dus nee tegen de 80% van klanten die je tijd en energie verspillen en richt je op de 20% droomklanten.Investeer in jezelf.

Volg een workshop of opleiding om je fotografie en ondernemings skills aan te sterken

Geef jezelf ook ruimte om te werken aan de dingen waar je voorlopig nog niet zo goed in bent. Als je een item geïdentificeerd hebt dat je nu veel tijd en energie kost omdat je het niet volledig onder de knie hebt, volg dan een opleiding om zo in de toekomst minder tijd te verspillen.

 • Voelt je workflow niet goed aan?

 • Spendeer je te veel tijd in Lightroom?

 • Verspil je veel tijd aan klanten communicatie zonder resultaat?

 • Lever je fotogalerijen veel te laat af aan klanten?

Volg voor je pijnpunten een opleiding, zodat je later weer meer tijd kan vrijmaken om te werken aan de taken die echt impact hebben.


BONUS TIP:

Besteed elke dag 5 minuten aan het neerschrijven van je doelen.

Wacht niet tot Nieuwjaar om je doelen op te schrijven! Je doelen zijn wat je verantwoordelijk houdt voor je dromen, zodat je op koers blijft en je consistent kunt focussen op wat belangrijk is voor jezelf. Neem dus elke dag 5 minuten de tijd om je doelen op te schrijven, denk na over de stappen die je moet nemen en reflecteer op je voortgang.

Deze eenvoudige truc geeft je helderheid en herinnert je elke dag aan je missie. Het motiveert je en voegt momentum toe, zodat je stopt met dingen te doen die je afleiden van je doelen en je in plaats daarvan richt op doelgerichte acties die je de goede richting uitsturen.


コメント


bottom of page